KRONIKA‎ > ‎

"Aktuálne vzťahy medzi SRN a SR" s p. Igorom Slobodníkom

uverejnené 30. 12. 2015, 8:21 používateľom Deutscher Studentenverein DSVerein

Dňa 3. decembra 2015 sa na pôde Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici v rámci predmetov Aktuálne otázky a Local Studies uskutočnila prednáška na tému: „Aktuálne vzťahy medzi Nemeckou spolkovou republikou a Slovenskou republikou“. Naším hosťom bol p. Igor Slobodník, štátny tajomník MZVaEZ.

Prednáška bola rozdelená do dvoch častí. V prvej časti bol študentom priblížený chronologický vývoj vzťahov oboch krajín od roku 1993 až po súčasnosť.

V druhej časti bol študentom daný priestor na otázky. Prítomných študentov zaujímal osobný názor p. Slobodníka na tému North Stream 2 a taktiež otázka Slovensko-nemeckej spolupráce do budúcnosti a možnosti zintenzívnenia spolupráce medzi krajinami.

Am 3. Dezember 2015 hat an der Fakultät für Politikwissenschaften und Internationale Beziehungen, Matej-Bel-Universität Banská Bystrica, im Rahmen der Veranstaltung "Tage der deutschsprachigen Länder 2015/2016" (Dni nemecky hovoriacich krajín 2015/2016) eine Vorlesung von Herr Igor Slobodník, des Staatssekretärs des Ministeriums für Auswärtige und Europäische Angelegenheiten, stattgefunden.  Das Leitmotiv des Vortrags war "Aktuelle Beziehungen zwischen der BRD und der Slowakischen Republik".

Der Vortrag wurde in zwei Teile geteilt. Im ersten Teil wurde den  Studenten die Entwicklung der Beziehungen zwischen den beiden Ländern im Zeitraum von 1993 bis in die Gegenwart vorgestellt.

Der zweite Teil des Vortrags wurde mit Fragen von Publikum angereichert. Die Studenten waren vor allem an der persönlichen Meinung von Herr Slobodník zum Thema "Nord-Stream 2“ interessiert und haben sich auch für die Perspektiven der slowakisch-deutsche Partnerschaft in der Zukunft interessiert, sowie auch für die potentiellen Chancen für eine stärkere Zusammenarbeit zwischen den beiden Ländern.